kawa i herbata
Witamy!
Witamy Gościa!
[Zaloguj | Zarejestruj]
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
0Pozycji w koszyku:
0.00złRazem:
Kategorie w sklepie

O Kawie

Historia i legenda

Ojczyzną kawy jest Etiopia, gdzie poznano ją w I tysiącleciu p.n.e. Przybrała ona swoją nazwę od etiopskiego miasta Kaffa.

Według legendy kawę odkrył jako pierwszy sufi Shaikh ash-Shadhilemu. Miał on w czasie swojej wędrówki po Afryce przypadkiem natrafić na stado wyjątkowo pobudzonych kóz. Z ciekawości spróbował zjadanych przez nie owoców, poznając ich niezwykły wpływ na organizm człowieka.

Do Europy kawa dotarła w 1671 roku, wtedy to otwarto pierwszą kawiarnię w Paryżu. Zwyczaj picia kawy w Polsce upowszechnił się na przełomie XVII i XVIII w.

Produkcja

Drzewka kawowe to rośliny strefy międzyzwrotnikowej z rodziny marzanowatych. Wymagają ciepłej gleby i delikatnych opadów. Najlepiej rosną na wysokości przekraczającej 1000m n.p.m. Po osiągnięciu pełnej dojrzałości owoc kawy przybiera kształt wiśni. Jest mięsisty i zawiera wewnątrz dwie pestki, otoczone cienką, srebrzystą łupiną. Zewnętrzne części owocu usuwa się poprzez poddanie owoców fermentacji, a następnie wypłukanie nadgniłej, miękkiej owocni. Wysuszone pestki mają barwę szarozieloną i w tej postaci są wysyłane do krajów przeznaczenia.

Zielone ziarno kawy może być przechowywane nawet kilka lat, ale należy pamiętać, że z czasem zmienia swoje właściwości na niekorzyść.

Gatunki

Istnieje bardzo dużo odmian krzewów kawowych, ale ok. 90% z nich klasyfikujemy jako arabikę.

Krzewy arabiki pochodzą z Etiopii, choć obecnie są uprawiane w całej Afryce, Ameryce Południowej i Azji. Wymagają one większego nakładu pracy ze względu na swoją stosunkowo niską odporność na choroby i dość powolny wzrost. W zamian oferują jednak ziarno o wiele szlachetniejszym, mniej gorzkim smaku oraz mniejszą zawartość kofeiny niż robusta.

Robusty, pochodzące z Afryki zachodniej, są łatwiejsze w uprawie niż arabiki, jednak ich ziarna są zdecydowanie gorszej jakości. Dlatego też robusty używa się głównie jako składnika mieszanek i do produkcji kawy rozpuszczalnej.

Wszystkie robusty zbiera się bez żadnej selekcji, a tylko najszlachetniejsze arabiki poddawane są segregacji. Gwarancją jakości gotowego produktu jest ziarno jednakowej wielkości i określona data palenia.

Jakość kawy

Ważnym kryterium podziału kawy jest kraj pochodzenia. Bardzo często nazwa rejonu uprawy występuje w nazwie kawy: np. Kostaryka Tarrazu, Gwatemala Antiqua. Za sprawą odmiennych warunków panujących na różnych plantacjach - kawy uprawiane w różnych miejscach różnią się od siebie smakiem, aromatem czy wyglądem ziarna.

Istotną kwestią przy wyborze kawy jest stopień i sposób jej palenia. Powinno się go dokonywać bezpośrednio przed sprzedażą. Podczas prażenia powstają w nasionach substancje nadające ziarnom kawy charakterystyczny smak. Zawartość kofeiny w prażonych ziarnach wynosi ok. 1,5%.
Wyróżniamy kilka sposobów palenia kawy:

  • ziarno mocno palone (po włosku – „Italian roast” oraz po francusku – „French roast”)
  • średni stopień palenia („City roast” oraz „European roast”)
  • słabo palona (po amerykańsku – „American roast”)

Kawa, którą oferujemy, jest świeżo palona na nasze zamówienie.

Powered by CubeCart
Copyright Devellion Limited 2006. All rights reserved.
Ruki Spot Blog - Cube Cart, SEO, Ecommerce Discussions